V bankách máme uloženo rekordní množství peněz

Za rok 2016 stouply vklady domácností v bankách meziročně o 8,4 procenta a v roce 2017 dokonce o 10,44%. V bankách tak přibývají peníze, které si lidé mohou kdykoliv vybrat.

Češi ještě nikdy neměli tolik úspor v bankách jako nyní. Lidem leží na vkladech 4 283 miliard korun, ukázala nejnovější statistika ČNB, která zachycuje situaci v srpnu r.2017.

Jen za minulý rok dokázaly domácnosti naspořit u velkých bank 150 miliard korun – tempo růstu úspor se tak zrychlilo.

Zdroj: ČNB

Vklady v bankách rostou vysokým tempem, přestože lidé víc utrácejí a část svých úspor využívají na rekordní nákupy nového bydlení.  

Zrychluje se také přesun úspor na netermínované vklady. Lidé teď na nich mají 78 procent ze všech svých depozit v bankách. Ještě před krizí tomu bylo naopak.

V bankách tak přibývají peníze, které si lidé mohou kdykoliv vybrat, naopak peněz na termínovaných vkladech ubývá. Sazby na vkladech jsou celkově velmi nízké a lidem se přestalo chtít na ně přesouvat peníze.

Důvodem je také to, že s výhodnými úroky definitivně skončily i mladé banky, které jejich prostřednictvím přestaly lákat nové klienty.

A co teď? Podívejme se jak hospodaří s penězi naši západní sousedé a USA.

 

Jak vidíme, tak s bankovními vklady zde banky moc úspěchu neslaví. Tam kde je historie akciových trhů podstatně delší než u nás je vidět, že lidé plánují dopředu a vědí jak své těžce vydělané peníze ochránit před inflací. A nejen to, pokud chcete své peníze nechat pracovat pro vás, nečekejte a kontaktujte svého investičního poradce.