Rok 2017 byl pro investory úspěšný. Co nás čeká v roce 2018?

Rok 2017 je za námi a všichni s očekáváním hledíme vpřed do roku 2018. Co nás v tomto roce může potkat jsem měl možnost si poslechnout od těch nejpovolanějších na již 13. Investičním fóru, které se konalo minulou středu 3.1. v Praze. Na konferenci vystoupili přední ekonomové a investiční experti  jak  z ČR tak i zahraničí.

Otázka kdy už přijde tak obávaná korekce trhu byla citelná snad ve všech tématech konference a já jsem si níže dovolil ukázat historii býčích (bull-trhy rostou) a medvědích (bear-trhy klesají) období od r.1926 na indexu S&P 500 sdružujících 500 amerických společností reprezentující akciový trh v USA. Jak můžete vidět rostoucí období jsou vždy déle trvající než doby poklesu a podle všech informací, které na konferenci zazněli to vypadá na další rok růstu. I podle grafu je vidno, že maxima mohou být stále před námi. 

USA

Investoři cítí pevnou půdu pod nohama a vstup do nového roku je velmi pozitivně naladěn. Americký prezident Donald Trump ukázal, že za jeho vlády nemusí přijít žádné apokalypsy a černé světové scénáře. Úspěšně dotáhl daňovou reformu a USA se může pochlubit velmi nízkou nezaměstnaností a nízkou inflací.
S&P 500 Index zaznamenal historický rekord, když měl 12 po sobě jdoucích měsících pozitivní výkonnost. Pozitivně působí i globální ekonomická situace, lidé mají peníze a jsou ochotni nakupovat. Většina společností v S&P 500 Index jsou totiž exportéři, proto nezáleží jen na domácím trhu USA, ale také na ekonomické síle globálního spotřebitele.
Technologicky se jede stále na plný výkon a očekává se, že toto odvětví nadále potáhne růst. Ten bude tažen současně bankovním a spotřebitelským sektorem.
Mezi nejpalčivější problémy USA byl vyzdvižen americký dluh a jeho možnosti financování (bude růst inflace, dluh se tak bude smazávat).

Česká ekonomika a koruna


Predikce pro rok 2018 jsou pozitivní. ČR má z makroekonomického hlediska velmi dobré zdraví a bude tomu tak i v tomto roce. Střed a východ Evropy také využívá dobré ekonomiky EU. Nadále můžeme očekávat mírné posilování koruny, ale nebude to dramatický růst jako v minulém roce. Inflace bude v ČR nadále růst, bude vyšší než průměr Eurozóny, ale v roce 2018 bychom se jí neměly obávat.

Evropa

V celé Evropě je aktuálně rekordně nízká nezaměstnanost a rostoucí mzdy nám můžou napovědět, že tomu tak bude i v roce 2018. Trhy jsou taženy domácí poptávkou, lidé mají více peněz a nebojí se je utrácet.
Za největší rizika investic ve střední Evropě jsou považovány politické zásahy, ovlivnitelnost a lobby a to zejména v Rumunsku a Polsku.
Centrální banky budou i nadále zvyšovat úrokové sazby a komerční banky tedy své sazby adekvátně přizpůsobí. U nás jsme toto mohli sledovat již v minulém roce např. u sazeb hypoték.

Rozvíjející se trhy

Rozvíjející trhy dnes tvoří až 42% světového obchodu a to zejména díky Číně a Indii. Očekávaný růst v r.2018 je okolo 4%, Čína a Indie dokonce 6%, zatímco u rozvinutých ekonomik se očekávají 2%. 
Zajímavostí jsou statistická data o množství prodaných chytrých telefonů, která dosáhla neuvěřitelných 1,4 miliardy kusů. 
Dle investičního guru Marka Mobiuse ze společnosti Franklin Templeton budou pak zejména rozvíjející se trhy tahounem růstu na světových trzích.

Klíčová bude disciplína a práce s investičním rizikem

Snažit se předvídat co se stane v roce 2018 je jako věštění z křišťálové koule. Pro Vás, jako pro investory, je důležité dodržovat prověřená pravidla, mít vybudovanou odpovídající pohotovostní rezervu a dlouhodobé úspory nechat dostatečně tvrdě pracovat. Základem úspěšného investování je držet dobře diversifikované portfolio kvalitních investičních nástrojů, které je postaveno tak, aby Vás dovedlo k vámi stanoveným cílům a zároveň mírou kolísání respektovalo vaší toleranci k riziku. 
Pro bližší informace o tom, jak smysluplně investovat neváhejte kontaktovat svého investičního poradce.