Jak se vyvíjí finanční plánování

Hodnota písemného finančního plánu je pro investory zřejmá, ale dnes je jeho rozsah komplexnější. Písemný finanční plán je dobrým základem pro vytváření investičních a dalších důležitých finančních rozhodnutí. Nedávný průzkum zjistil, že téměř 75% finančních poradců mají alespoň několik klientů s písemným finančním plánem.

Pokud většina jednotlivců, kteří dostávají odborné finanční poradenství, vidí hodnotu v písemném plánu, je logické, že může být cenným nástrojem. Ale jak vlastně vypadá současný finanční plán?

Vzhledem k tomu, že pojem finančního a investičního plánování se v průběhu let nesmírně vyvíjel, je důležité pochopit klíčové součásti formálního, písemného finančního plánu a jak vám může dlouhodobě pomoci. Abychom vám mohli pomoci začít, je zde několik věcí, které je třeba mít na paměti.

V minulosti byl základ finančního plánu vytvořen kolem otázky: „Budu mít dost peněz, abych mohl odejít do důchodu?“ Dnes je tento přístup komplexnější a ptá se: „Jak vypadá můj odchod do důchodu?“ To zahrnuje věk, kdy byste v ideálním případě chtěli odejít do důchodu a úroveň životního stylu, který byste rádi žili.

Dnes se vyvíjí i definice důchodu. Pro některé by to mohlo znamenat práci na částečný úvazek během přechodu do důchodu, převzetí kariéry nebo zahájení malého podnikání. Pro ostatní mohou mít přednost další cíle, včetně finanční podpory dětí nebo vnoučat, péče o stárnoucí rodiče, vytváření dědictví, minimalizace daňové expozice nebo splácení dluhů. Dnešní finanční plán by měl řešit přechod z akumulačního penzijního důchodu na dosažení finanční nezávislosti a zachování životního stylu, který chcete, aniž byste se museli starat o vaše finance.

Zatímco odchod do důchodu je jedinečný pro každého jednotlivce, je velmi důležité pochopit, jak využít své zdroje k tomu aby jste se tam dostali. Práce s finančním poradcem, který vás pravděpodobně spojuje s podporou, jako jsou například účetní nebo právníci, může také pomoci vytvořit správné strategie pro vytvoření komplexního plánu.

Pokrokové technologie

Vzhledem k tomu, že finanční poradenství spěje k cíli vypořádat se komplexně s potřebami svých klientů, využívá také technologii, na niž se spoléhá. Pryč jsou dny vašeho plánu, které jsou načrtnuty na papíře – s malou schopností se přizpůsobit v reálném čase na základě životních událostí nebo ekonomických podmínek.

Finanční plánování již není jednoznačnou činností. Je mnohem více interaktivní, dynamické, přístupné a konverzační – a technologie mu pomohla dostat se tam. Plánovací nástroje se vyvinuly z výsledků a rozpočtu do digitálních, živých, dýchacích plánů, které lze v případě potřeby aktualizovat, upravit nebo zcela obnovit. To vám usnadňuje organizaci a lepší rozhodování na základě více informací a také vytváří vztah s vaším poradcem. Mnoho dnešních plánovacích nástrojů vám také umožňuje testovat více scénářů a vyhodnotit je – poskytnout informovaný pohled na to, jak může budoucnost vypadat.

Jakmile zjistíte, co je možné na základě vašich finančních poměrů, lze nastavit dosažitelné cíle a provést správný plán.

Nezapomínejte, že finanční plán je nedokončené dílo a může být ovlivněno mnoha věcmi: významnými životními událostmi, změnami v ekonomice, zdravotními problémy nebo dokonce náhlou změnou vašich priorit (vaše manželka je propuštěna, , atd.). Dokonce i s podporou technologií jsou nezbytné pravidelné kontroly s finančním poradcem, aby byl Váš plán stále relevantní.

Personalizace je klíčová. V posledních letech personalizace nejen pomohla formovat svět finančního plánování, ale i řadu dalších průmyslových odvětví. Přemýšlejte o tom, jak jste naposledy nakupovali online. Je pravděpodobné, že jste dostali nějaké doporučení pro produkt, který by vás mohl zajímat na základě vaší historie objednávek a vyhledávání. Tak proč by se koncept personalizace neměl vztahovat na váš finanční plán?

Po celá léta byl klasický plán tvořen na základě společného souboru finančních priorit a cílů, které by se mohly vztahovat na většinu jednotlivců a rodin. To mohlo zahrnovat zřízení nouzového fondu ve výši nejméně tří až šesti měsíců nákladů na živobytí, ujistěte se, že máte zdravotní a životní pojištění a samozřejmě zajistíte, že šetříte za účelem odchodu do důchodu, ideálně v penzijním plánu sponzorovaném zaměstnavatelem nebo individuálními pravidelnými investicemi. Zatímco to vše je stále relevantní, dnešní finanční plány se formují v širším měřítku kolem struktury domácností a jedinečných potřeb rodiny. Jinými slovy, neexistuje žádný přístup pro všechny.

V posledních několika desetiletích se rozšířila definice rodiny tak, aby zahrnovala smíšené rodiny, domácnosti s jedním rodičem, vícegenerační domácnosti a tak dále. S tímto vyvíjejícím se hospodářstvím a kulturou vyžaduje dnešní plán nové strategie a přizpůsobená řešení.

Komplexní finanční plán přizpůsobený vašim potřebám může poskytnout základní kámen pro vaši finanční budoucnost. Nezapomínejte, že růst a zachování vašeho plánu trvá na disciplíně a na závazku dlouhodobého hodnocení a úpravy. Moderní finanční plán roste a upravuje se s vámi po celý váš život.