Chci začít investovat, co bych měl vědět

V dnešním článku vám přiblížím několik bodů, o kterých si myslím, že by měl znát, každý začínající investor.

Ještě než se do toho pustím, je potřeba si ujasnit jaký je rozdíl mezi spořením a investováním. Spoření je činnost, kterou vznikají úspory. Člověk spoří, pokud odkládá spotřebu a část svých čistých příjmů neutratí. Spořením vzniká majetek. V ekonomii se spoření definuje jako rozdíl mezi disponibilními příjmy a výdaji na spotřebu a měří se objemem peněz za nějakou dobu (měsíc, rok). Pokud člověk uchovává své úspory doma, v pokladničce nebo ve slamníku, jsou tyto prostředky vyňaty z oběhu a nemohou sloužit jako investice.

Jako investice se v ekonomii označuje ta část příjmu, která je vložena do kapitálu. Tedy do dlouhodobých statků, které nepřinášejí okamžitý prospěch, ale umožní zvýšení produkce statků v budoucnosti. Ekonomický subjekt (stát, podnik, jednotlivec) tak odloží část své současné spotřeby (úspor) za účelem získání budoucího užitku. Budoucí užitek či výnos může být peněžního nebo nepeněžního charakteru.

Stručně řečeno, když spořím, peníze si jen odkládám stranou. Když investuji, tak odložené peníze nechávám pracovat pro svůj budoucí prospěch.

 

Nechte své peníze pracovat

Namísto práce, kterou děláte pro získání a budování bohatství, nechte své úspory pracovat pro vás. Většina z nás potřebuje pracovat aby dostala zaplaceno, ale peníze můžou také pracovat pro nás. V podstatě vaše peníze mohou udělat většinu práce a pomoci vám tak např. jít do důchodu spokojený, nebo mít dostatek financí na studium dětí, na koupi vysněného bydlení nebo čehokoliv si jen budete přát. A jak toho dosáhnout?

 

Buďte důslední

První pravidlo, které vám pomůže na cestě k cíli. Začněte si každý měsíc odkládat část vaší výplaty. Vaše peníze pro vás nemůžou začít pracovat pokud si jich část neodložíte do budoucna. Mnozí z vás si teď zřejmě říkají, že to je přece jasné, ale divili byste se kolik lidí takto nečiní. Otázka, kterou si zřejmě položíte je, kam peníze odkládat? Samozřejmě záleží na tom, za jakým cílem si budete prostředky odkládat stranou, jak dlouhý je váš investiční horizont, jestli chcete mít prostředky k dispozici atd. Nebo zdali, je pro vás důležitý pravidelný příjem a další otázky, které pomohou určit jaká investice je pro vás nejvhodnější. Tyto otázky a mnoho dalších se vás bude ptát váš investiční poradce a proto se nebojte mu odpovědět na vše. Vašemu doktorovi, přece také nic nezamlčujete, jak by vám potom mohl pomoci?

 

Efekt sněhové koule

Jakmile pro vás začnou peníze generovat zisk, není nic lepšího než i tento výnos přidat k vašim investovaným prostředkům. Další výnos už tak bude i z předešlých zisků. Pokud neutratíte příjem ze svých investic, tak jejich objem bude ještě větší a bude se nabalovat jako sněhová koule kutálející se ze svahu. Můžete také přidat jednorázové příjmy jako dary, dědictví, z prodeje majetku nabo bonusy ze zaměstnání. Vaše investice tak poroste ještě rychleji. Jak rychle dosáhnete svých cílů je jen na vás.

 

Nezapomínejte, že peníze pro vás pracují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu

Tak dlouho jak necháte své peníze investovány, tak dlouho pro vás budou pracovat. Např. akcie mohou být poměrně kolísavé, ale dlouhodobě vždy rostou, jelikož globální ekonomie vždy jako celek roste. Samozřejmě je zde možnost investovat do méně volatilních nástrojů jako jsou např. dluhopisy a komodity. Tak dlouho jak své investice nespotřebujete, tak dlouho vám budou generovat zisk.

Nezapomínejme také na to, že můžete platit poplatky za správu vašich investic. V některých případech, mít peníze vás může peníze stát. Nebo znáte nějaký způsob jak zaručit výnosy, bez toho, že by vás to něco stálo? Vždy když vidím nebo slyším nabídky typu ZADARMO zbystřím a ptám se proč? Proč by to někdo dělal? Vraťme se nicméně k poplatkům. Je možné, že budete muset platit investičnímu správci za pomoc při správě vašeho portfolia, nebo můžete investovat do aktivně řízených podílových fondů kde si manažer fondu bere část zisku za správu vašich investic. Nebo můžete využít nízkonákladové fondy indexů a investovat do nich. S tím je samozřejmě spojeno mnoho dalších věcí, jako je časová náročnost a orientace v dané problematice. Vždy buďte pozorní k poměru poplatků a případných výnosů z každé investice, kterou vyberete. Zvažte zda pro vás není vhodné najít investičního správce, který vám s tímto pomůže.

Pokud chcete být opravdu svobodní vytvořte si pasivní příjem. Pokud si odkládáte a investujete dostatečně dlouho, vaše návratnost investic může být schopna nahradit váš příjem z práce, kterou děláte. Peníze, které máte zainvestovány, tak můžete použít pro tvorbu vašeho pasivního příjmu. Při dlouhodobém plánování nezáleží na krátkodobých výkyvech, vždy se jedná o dočasný jev a vaše investované peníze budou nadále růst a zvyšovat svou hodnotu. Jakmile nashromáždíte dostatečné bohatství, vytvoříte si tak dostatečný pasivní příjem, kdy už pro vás vaše práce nebude nutností. Klíčem je porozumění toho jak kapitálové trhy fungují a vytvořit si dlouhodobý plán. Jen tak nezačnete panikařit a neprodáte vaše portfolio když jeho hodnota poklesne. Tyto dočasné výkyvy jsou nevyhnutelné, vždy byly, jsou a budou. Nechat své peníze pracovat pro vás lépe je poměrně jednoduché. Ale naučit se pravidelně odkládat část svého příjmu a nepodléhat emocím, to je to co je pro mnoho lidí obtížné. Mnoho z nás pracuje velmi tvrdě, tak proč nenechat své těžce vydělané peníze stejně tvrdě pracovat pro vás? Odkládání si a pravidelné investování části příjmů, vám pomůže zajistit si pasivní příjem do budoucna a získat tak opravdovou svobodu.