Černé labutě roku 2016

Rok 2015 je za námi a já začínám bilancovat nad jeho průběhem.

Ač se to zdá neskutečné, je skutečně lépe, respektive nejlépe za posledních sedm až osm let. Alespoň tedy podle makroekonomických dat. Hospodářství v roce 2015 vzrostlo nejméně o čtyři procenta a míra nezaměstnanosti klesla pod šest procent. Po delší době znatelně stoupají platy, zatímco zboží a služby téměř nezdražují. Zlepšení si začínají připouštět i jindy spíše pesimističtí a v hodnoceních zdrženliví obyvatelé.

 

Google, největší světový online vyhledávač, nedávno zveřejnil top žebříčky a trendy, které

 v minulém roce budily největší zájem. Bylo pro mě milé překvapení vidět, že mezi pěti největšími skokany začínající na slovo “jak“, jsou hned čtyři týkající se investování, nákupu a prodeje akcií

a obchodování na burze.

Je vidět, že čím dál více lidí se zajímá o to, jak zhodnotit své vydělané peníze a jak je chytře investovat.

Otázce jak, by ale měla přece jen předcházet otázka proč? Co očekávám od svých financí?

Na co je chci použít a kdy? Prostě jaké jsou moje cíle. Dokážete-li si odpovědět na toto, máte z poloviny vyhráno.

 Ve středu 6.1.2016 jsem se zúčastnil již XI. Investičního fóra v Praze, pod názvem “Kam investovat v roce 2016”. Účast byla hojná, jak ze strany partnerů, tak klientů a já jsem měl možnost se v přátelské atmosféře setkat s mnoha zajímavými lidmi z České Republiky i zahraničí.

Velice zajímavé byly pohledy na následující rok analytika Nicka Beecrofta z Londýna, zakladatele a ředitele HP Economics, spravující portfolia v hodnotě 30 miliard liber.

Dalším profesionálem byl senior investiční specialista Eric McLoughlin z Bostonu (BNP Paribas Investment Partners). S nimi jsme se v průběhu fóra spojili a mohli se tak dozvědět, jak následující rok vidí nejen za kanálem La Manche, ale také za Atlantikem. Některé z jejich obav se objevily i ve zprávě agentury Bloomberg, která na základě rozsáhlého průzkumu sestavila seznam deseti hlavních hrozeb či pomyslných „Černých labutí“, které mohou vážným způsobem ohrozit dění na finančních trzích v tomto roce.

Detailnější informace k těmto Černým labutím naleznete zde:

http://www.kurzy.cz/zpravy/391947-black-swan-2016-no-1-is-masivne-a-uspesne-zautoci-na-tezbu-ropy-na-strednim-vychode-cena/

 I přes tyto obavy se v tomto roce neočekávají žádné významné změny a dle slov většiny investičních analytiků se tento rok nebude zásadně lišit od toho minulého. Doufat v to nejlepší a být připraven na to nejhorší, bude tedy i do následujících let tím správným přístupem.

 I v tomto roce mám proto stejný cíl, a to nenechat se strhnout emocemi a dodržovat zásady dlouhodobě úspěšných investorů, tedy myslet dlouhodobě, rozkládat riziko, nesnažit se načasovat trh a nepanikařit.